Buletin de Bucuresti

9 ani in Bucuresti. Mutata tot de 9 ori. In unele locuri am stat 1 luna, in altele ani. Uneori m-am mutat cu un taxi, alteori cu firma de mutari.

Ei bine, vrei/nu vrei, la un moment dat te prinde sindromul proprietaresc romanesc. Asa am patit si eu. Desi ma simteam foarte bine stand in chirie, in una din cele mai frumoase zone din oras, intr-un apartament care imi indeplinea toate nevoile, am fost contaminata. Asa ca am inceput sa imi doresc un loc al meu si doar al meu!

La inceput imi doream bloc nou. Am facut multe vizionari si nu am vazut nimic care sa ma atraga. Ulterior am trecut pe locuinte vechi. Degeaba. Dupa mi-am dat seama ca iubeam locul in care locuiam si m-am fixat doar pe cladirea in care eram chiriasa. Am vorbit cu presedintele blocului, am dat zvon la portar, vecini, prin scara. Am dezlipit toate anunturile altora cu textul “cumpar”, lipind  numarul meu in loc.  M-am rugat la un deces, divort printre locatari. 1 an jumatate trecuse si rugile mele erau in zadar.

De revelion, dupa o discutie profunda cu mine, mi-am zis gata! Anul asta trebuie sa fac ceva! Nu pot sa fiu bolnava de acest sindrom si sa nu actionez. Asa ca in seara de 1 ianuarie am deschis din nou imobiliare.ro, am pus  filtrele necesare si am apasat “cautare”. Au aparut cateva imobile tentante, asa ca am  trimis solicitari de vizionare. Dupa o saptamana, am inceput sa vizionez. Primul in care am intrat am stiut ca e al meu! A fost prima data cand am avut aceasta senzatie, desi facusem atat de multe vizite. Nu m-am oprit din vizionari, dar dupa inca o saptamana am decis sa il revad. La jumatatea lunii ianuarie am semnat antecontractul, la inceputul lui februarie cumpararea. In martie incepea renovarea, iar in mai a avut loc mutarea.

Nu spun ca a fost usor si sper sa apuc sa va detaliez  anumite etape in viitoare postari, sperand ca informatiile sa fie de folos celor care isi propun sa faca acesti pasi.

Dar, pentru inceput:

  • Analizeaza foarte bine nevoile tale, dar si posibilitatile de care dispui!

Eu incepusem initial sa caut garsoniere in blocuri noi, dar dupa ce incepusem sa ma obisnuiesc cu spatiul oferit de 2 camere, mi-am dat seama ca nu pot face acest compromis. De asemenea, nu am vrut sa fac rabat la zona. Dupa ce am pus in balanta tot,  tinand  si cont de bugetul disponibil, am renuntat la blocul nou  in favoarea unei cladiri vechi, dar pastrand 2 camere si locatia centrala. Deci pune pe lista asteptarile tale, dar fi constient ca piata nu e creata conform lor si va trebui sa le prioritizezi ca ulterior sa renunti total la unele din ele.

  • O proprietate nu te leaga de un loc!

Am auzit spunandu-se “nu vreau sa ma leg cu asta”. Intradevar, o casa este o responsabilitate. Dar asta nu inseamna ca te leaga. Nu iti mai place? Vrei sa te muti? O poti vinde, inchiria. Casa este un bun, iar bunurile sunt create pentru a fi utilizate, dar si schimbate.

  • Investeste in Bucuresti!

Da, o spun mereu si tot o sa o spun. E un moment foarte bun pentru a investi in Bucuresti (sau orice alt loc in Romania). Si cand spun investitie, ma refer la orice fel de investitie. Este un subiect foarte complex, pe care nu o sa il dezvolt aici, acum (pentru cei interesati, pm si va dau numeroase detalii).

  • Nu lua decizia singur!

Asta nu inseamna ca decizia nu este a ta. Eu doar iti sugerez ca inainte de a o lua, sa te consulti si cu cei din jurul tau. Vorbeste despre asta. Cu siguranta ai prieteni/colegi care au trecut prin ceva similar sau poate chiar specialisti in domeniu care iti pot oferi sfaturi. Vei vedea ca nu te vei lasa influentat de opiniile lor, dar te vor ajuta in a lua cea mai buna decizie.

  • Lucreaza cu specialisti!

Ca vine vorba de banca, broker, notar, sau ulterior in renovare/amenajere de architect, muncitor, alege mereu specialisti.  Primiti prin recomandari, gasiti prin mari cautari, nu renunta la asta! Poate bugetul tau va avea de suferit ulterior, dar iti vor usura cu mult viata, lucrurile miscandu-se mult mai eficient si mai rapid decat ai crede.

 

Ulterior, dupa ce vei termina cu toata birocratia, va incepe si partea frumoasa. Amenajarea. Iar referitor la aceasta provocare, voi reveni cu un post viitor.

Deci, pentru prietenii mei care s-au saturat de inchiriat, spor la cautat :)!

P.S. Pentru orice opinie sau sfat, sunt aici.

 

A voastra proprietareasa,

Bioana

 

 

Sursa foto

One Reply to “Buletin de Bucuresti”

  1. O sa te sun sa ma ajuti cu un sfat. Unul bun 😉

Leave a Reply